Scar Symmetry - inga pretty boys?

Ikväll är det dags att bege sig till Debaser Slussen igen, inte för att spela själv den här gången, utan för att kika på metallbandet Scar Symmetry. Jag har följt dem ända sedan starten, då de endast hade en sångare i form av Christian Älvestam, och jag fortsätter att följa dem nu när de istället har två vokalister. När Älvestam fick sparken efter det tredje albumet så krävdes det två sångare för att ersätta honom, en för skönsång (Lars Palmqvist) och en för growl (Robban Karlsson).

I dagarna kom gängets femte album, med titeln "The Unseen Empire". Gitarristen Jonas Kjellgren (som även producerat två album åt Degradead) ställde därför upp på en väldigt underhållande intervju i senaste Close-Up Magazine, där han bland annat pratade om att bandmedlemmarna inte direkt är några "pretty boys":

- Alla är tjocka, gamla och tunnhåriga. Utseendemässigt är det något stort fel på oss alla. Ingen är snygg. På håll går det kanske att uppfatta oss som lite söta, men tittar man närmare så upptäcker man att det inte riktigt är så.

Eller ett annat roligt citat angående vilka som lyssnar på bandet:

- Man kan utan problem föreställa sig våra fans ensamma framför en dator. Vi spelar datorspelshårdrock helt enkelt.

Själv skulle jag dock välja att klassifiera bandets genre som science fiction-metall. Det beror delvis på det generösa användandet av lustiga synthljud, men främst för lyriken. Själv har jag fått sitta med lexikon för att försöka förstå innebörden av kluriga textrader i låtar som "The Iconoclast", "Ghost Prototype I - Measurement Of Thought", "Quantumleaper", "Noumenoun And Phenomenon" och "Deviate From The Form". Bandets melodier är det dock inte svårt att greppa, oftast är de så direkta och klämkäcka att epitetet "schlagermetall" inte ligger alltför långt bort.

En annan intressant sak som kommer fram i intervjun är att bandet inte repar inför sina turnéer, med anledning av att medlemmarna är utspridda över hela Sverige. Blir spännande att se hur de lyckas hantera pressen inför spelningen på Debaser Slussen ikväll.

Fotnot: Kan man inte komma till Debaser Slussen ikväll så spelar bandet även på Getaway Rock Festival i sommar.

Scar Symmetry idag, med två vokalister istället för en.

 

"Morphogenesis", från plattan "Holographic Universe".

 


"The Illusionist", från plattan "Pitch Black Progress".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0