Recension: Amon Amarth på Tyrol

Amon Amarth

Plats & datum: Tyrol, 14/5

Bäst: "Twilight Of The Thunder God".
Sämst: Det hade varit häftigt att höra senaste albumet i sin helhet.

Det var länge sedan ett band körde över mig till den grad som Amon Amarth på Tyrol i lördags. Det har gått att skönja stor potential vid de tidigare tillfällen jag bevittnat Tumba-kvintetten live, men det är först nu, 19 år och 8 album in i karriären, som alla bitar faller på plats. Den brandgula och enorma backdropen sätter tonen direkt, och själva konserten lever upp till förväntningarna.

Vikingar och gudar är på tapeten igen med tanke på biopremiären av blockbustern Thor, men denne bleknar fullständigt i jämförelse med Johan Hegg, Amon Amarths självklare frontman. Scennärvaron är total; mellansnacket är roligt; growlet är mäktigt. Inledningsvis är besvikelsen stor över att senaste skivan "Surtur Rising" inte framförs i sin helhet som under den amerikanska vändan av turnén, men blotta åsynen av "Skäggis" och hans mannar gör att alla sura miner raskt suddas bort.

Kvintteten har ett stort knippe vikingahits att framföra och gör ett bra jobb med att sprida ut repertoaren över hela karriären. Visst saknas favoriter som "Cry Of The Blackbirds" och "Valhall Awaits Me", och visst kan man tycka att "Death In Fire" förtjänar mer än att framföras som del i ett medley, men det är blott noteringar i mariginalen. Jämte In Flames är Amon Amarth Sveriges bästa liveband alla kategorier, och betygsfemman är inte långt borta.

Betyg: 4 av 5

Låtlista:

War Of The Gods
With Oden On Our Side
Destroyer Of The Universe
Masters Of War
Live For The Kill
Guardians Of Asgaard
Doom Over Dead Man
Slaves Of Fear
God, His Son And Holy Whore
Varyags Of Miklagaard
For Victory Or Death
Victorious March/Gods Of War Arise/Death In Fire
---------------------------------------------------------
Twilight Of The Thunder God
Runes To My Memory
The Pursuit Of Vikings

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0