Bergianska trädgården

Fredagen bjöd på ännu en oväntad dag vid Universitetet. Förmiddagen ägnades åt att gräva gropar ute vid Stora Skuggan, för att kunna ta jordartsprover. Hittar man exempelvis postglacial lera så vet man att jorden man gräver i låg under Högsta Kustlinjen. De som hade på sig gummistövlar fick dessutom traska ut i ett träsk för att ta prover med en så kallad "ryssborr", som utan problem kan gräva flera meter under jordytan. Jag hade dock inga lämpliga stövlar, så jag tog en gubblur på gräsmattan så länge.

Höjdpunkten kom efter lunch, då klassen återsamlades vid Bergianska trädgården. Det är ett slags enormt växthus med flera olika rum, där syftet varit att återskapa temperaturen och vegetationen på exotiska platser som Sydafrika, Kalifornien, Australien, m.fl. Som grädden på moset gick det att beskåda den omtalade jätteblomman som tagit 16 år på sig att blomma ut, vilket känns extra långt med tanke på att blomningen bara pågår i två dagar. Mest känd är blomman annars för att stinker as - ett knep för att locka till sig insekter och andra smådjur.

I detta tropiska klimat skulle vi sedan under ett par timmar gå runt och lösa uppgifter kring de olika sektionerna i trädgården. Hettan berörde mig dock inte det minsta; att strosa runt i miljöer som för tankarna till storfilmer som "Avatar" och "The Lost World" slår vilken föreläsningssal som helst med hästlängder.

Nyinspelningen av "Resan Till Jordens Medelpunkt" inleds.

 

En lätt nervös Kaye och Ami.

 

Let's put a smile on that face!

 

Ensam i skogen.

 

Tjejerna visar hur det går till.

 

Åhman och Solander, den senare peppad inför årets rävjakt.

 

Emil och Ami.

 

Lunchen intogs i Observatorielunden, bland Handelsstudenterna. Åhman var misstänksam mot allt och alla.

 

Ett litet fotostopp innan vi anlände till Bergianska.

 

Många vackra blommor. Hit måste jag gå med min mor någon dag.

 

Den utdelade uppgiften resulterade i en del skeptism.

 

Hettan i Kalifornien-rummet var mastig, vilket blev för mycket för vissa. Längst till vänster har ett litet barn kollapsat över en bänk, t.ex.

 

Jag och den omtalade Amorphophallus Titanum - blomman som stinker död grävling.

 

Welcome to the jungle.

 

Professorn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0