Lost Domains bästa och sämsta

Ikväll spelar Lost Domain i Emergenza-finalen på Debaser Medis, vår hittills viktigaste och mest prestigefyllda spelning. I och med detta så sammanfattar jag härmed vår karriär fram till nu, med våra tre bästa (och sämsta…) spelningar. Vi får väl se om kvällens konsert kvalar in till några av dessa listor. Den som lever får se…

 

Tre bästa spelningarna:

 

1. Emergenza: första omgången (23-01-2009)

 

Blott vår andra spelning, kvällen innan hade vi gjort smygpremiär på ryssklubben KGB inför en måttligt entusiastisk publik, på en knappt befintlig scen. Scenen på Klubben i Fryshuset var något helt annat; här har man genom åren sett idoler som Soilwork, Dark Tranquillity, Amorphis, Pain, m.fl, så det var med stor vördnad man klev på för att koppla in sina instrument och delta i första omgången av musiktävlingen Emergenza.

 

Även publiken var klart med på noterna, mycket av äran ska tillskrivas Larssons jobbarkompisar, som höjde stämningen och vid ett tillfälle till och med klättrade upp på scenen. Fryshuset kokade, och våra fyra låtar ”Century Rain”, ”Goodbye”, ”Undone” och ”27” togs emot med öppna armar. Vi knep andra platsen och gick därmed vidare direkt till semifinalen – vilket fick oss att känna oss bäst i världen. En skön känsla man inte upplever så ofta.

 

2. Harry B James (20-07-2009)

 

Vi gjorde två spelningar på rockklubben Harry B James under 2009, men jag vill minnas den första som strået vassare. Prominenta gäster som Chrashdïet-sångaren Simon Cruz fanns i publiken, liksom flera av våra bästa vänner. Spelningen var tight och responsen var bra, efteråt fick jag beröm av en turist som sa att det var ”very, very good”. Vi blev så till oss att vi glömde bort att parkeringshuset stängde vid midnatt, vilket innebar att Larssons bil blev inlåst. Vi ringde några väktare som släppte in oss för en nätt summa.

 

3. IKEA-spelningen (05-06-2010)

 

Vi var skeptiska på förhand. Ett företagsbeställt gig, där vi skulle lira ett gäng covers för IKEA Barkabys samlade personal? Lät halvkul på förhand, men verkligheten visade sig vara en helt annan. IKEAs personal var nämligen inte främmande för det här med att festa; och stämningen var på topp redan innan vi gått på scenen. Alla veckors slit i replokalen för att nöta in låtarna hade lönat sig, dessutom hade vi valt våra covers med knivskarp precision. Gamla godingar som Meat Loaf och Chuck Berry samsades med nyare hits av Katy Perry och The Sounds, dessutom slängde vi in ”Fight For Your Right To Party” med Beastie Boys och några egna låtar. Efter oss följde en transvestitshow som drog ner minst lika mycket applåder, men den talar vi inte lika högt om.

 

 

Tre sämsta spelningarna:

 

1. Vårfesten i Sundbyberg (27-05-2010)

 

Det skulle bli det dittills största i vår karriär; en spelning på utomhusfestivalen Vårfesten, på scenen bredvid självaste Erik Saade. Mycket folk hade samlats och vädret var soligt. Men det hela blev kraftigt försenat, vi fick stressa upp med instrumenten på scenen, samtidigt som en jazzfarbror påpekade att ”det här får gå undan”, då hans band skulle spela direkt efter oss. Ljudteknikern gav inte heller något överdrivet säkert intryck, vilket man fick kvitto på när vi kollade på videoinspelningar efteråt. Det lät, kort sagt, för jävla illa. Ett liknande haveri har nog inte skådats sedan Heaven And Hells spelning på Sweden Rock för några år sedan.

 

Det är slående hur lite man kommer ihåg från spelningen i efterhand. Det enda som dyker upp är små minnesfragment från vad man observerade uppe på scenen; min arbetskompis Kenneths något bekymrade min; jazzgubben som pekar på sitt armbandsur; Robins pappa som begraver ansiktet i händerna. Kort sagt; ett gig man gärna vill glömma så fort som möjligt. Vi får trösta oss med att detta är spelningen som gett överlägset bäst betalt.

 

2. Klubb Kobra (17-05-2009)

 

Vi borde ha tackat nej. En spelning på en fritidsgård en söndagskväll, det kunde väl inte vara något? Men när våra vänner i bandet Erratic bjöd in oss att spela tillsammans med dem så resonerade vi som så att ”en spelning är en spelning”, och tackade ja. Ett misstag, skulle det visa sig. Fritidsgården hade filmvisning, och när filmen var slut stack alla kidsen hem. Kvar stod två snopna band, som inte bemödat sig att dra dit några fans. Vårt framförande kan som bäst beskrivas som ”lojt” och ”oengagerat”, och 20 minuter har väl aldrig känts så utdragna. Erika sammanfattade det bäst: ”Om Expressen hade varit här hade konserten fått en överkorsad geting.”

 

3. Folkets Hus Burning Down (31-07-2010)

 

En konsertarrangör som fått mersmak efter vårt usla framförande på Vårfesten i Sundbyberg bjöd in oss till att gästa en konsertkväll med namnet ”Folkets Hus Burning Down”. Det lät spännande på pappret, men i praktiken låg Folkets Hus ute i Bagarmossen, vilket gjorde det smått omöjligt för oss att få dit några åskådare. Spelningen gick inte direkt smärtfritt, den heller. Mellan två låtar sprang Erika ut i logen för att dricka vatten, vilket vi inte tog notis om. Vi började spela, men tyvärr hade scendörren gått i baklås, så Erika dök inte upp. Utöver detta så tappade Larsson rösten halvvägs in i konserten, vilket fick det att låta som att en kråka flugit in på scenen för att ta ton. Det var nästan så att man önskade att Folkets Hus hade brunnit ner på riktigt den kvällen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0