Hårdrockssommaren 2011

Idag drog Sweden Rock Festival igång, men det är knappast den enda festivalen med musik av det hårdare slaget på repertoaren den här sommaren. För att välja rätt i den snåriga metaldjungeln så tänkte jag därmed lista de fyra renodlade hårdrocksfestivalerna som erbjuds i Sverige i sommar - vilken passar dig bäst?




Festival:
Sweden Rock Festival
När: 8-11 juni
Plats: Norje
Artister: Ozzy Osbourne, Judas Priest, Whitesnake, Hardcore Superstar, The Cult, Helloween, Rob Zombie, Joan Jett And The Blackhearts, The Haunted, Saxon, Ghost, The Hooters, m.fl.

Kommentar: SRF har i år fått till riktigt vassa toppnamn i Ozzy Osbourne och Judas Priest. De sistnämnda är inne på sin avskedsturné och har lovat att detta blir deras sista framträdande på svensk mark, vilket ger spelningen en aura av exklusivitet. Ozzy känns på förhand som en given succé, då hans repertoar består av egna hits samt gamla Black Sabbath-klassiker. Whitesnake stinker visserligen budgetbokning lång väg, däremot är Hardcore Superstar ett mycket intressant val som headliner för onsdagen, då de ska spela hela sitt klassiska "svarta" album. Utöver dessa aktörer ser startfältet ut som det brukar, med mestadels avdankade artister samt gamla AOR-grupper man aldrig hört talas om. Noterbart att hypade bandet Ghost har fått en närmast perfekt speltid - kl 24.00 (spöktimmen) på fredagen. 

Prognos: SRF 2011 är redan en hejdundrande succé - imorse var alla de 33 000 biljetterna sålda. Den huvudsakliga publiken består av män i medelåldern, en köpstark grupp som ser till att SRF kan ta ockerpriser och ändå sälja slut. Konceptet lär hålla i ett flertal år till, men om man inte börjar föryngra och boka mer relevanta artister snart så kan festivalen få problem att locka samma folkmängder längre fram.





Festival: Metaltown
När: 17-18 juni
Plats: Göteborg
Artister: System Of A Down, Korn, Volbeat, Avenged Sevenfold, Watain, Soilwork, Bring Me The Horizon, Anvil, Cavalera Conspiracy, Amaranthe, Khoma, Arch Enemy, Meshuggah, m.fl.

Kommentar: Inget Rammstein eller In Flames på headlinerposten den här gången, men väl ett återförenat System Of A Down, vilket smäller minst lika högt. En magnifik bokning som denna gör att man nästan glömmer bort att resten av startfältet är väldigt starkt, med både kreddiga och publikfriande namn. Det är främst svenskt och amerikanskt från den nyare skolan av metal som står på menyn - med ett udda inslag i form av de gamla mupparna i Anvil, vars "karriär" återupptått efter den hyllade dokumentären med samma namn. Borde kanske ha spelat på Sweden Rock Festival istället?

Prognos: Mycket god. Göteborg har de senaste åren börjat etablera sig som Sveriges huvudstad för livemusik, och en sådan måste givetvis ha en metalfestival. Att arrangörerna flyttat festivalen från Frihamnen till Göteborgs Galopp för att få plats med fler åskådare är ett tydligt tecken på att biljettförsäljningen gått bra genom åren, och med en uppställning som denna är det svårt att föreställa sig att man inte skulle växa sig ännu starkare nu.





Festival: Getaway Rock Festival
När: 7-9 juli
Plats: Gävle
Artister: Alice Cooper, The Darkness, Hardcore Superstar, Hammerfall, Opeth, Accept, Danzig, Bullet For My Valentine, Opeth, Monster Magnet, Papa Roach, Amorphis, Evergrey, m.fl.

Kommentar: Uppstickaren som gjorde stor succé ifjol är nu tillbaka med det "svåra" andra festivalåret. Att de inte direkt glödheta gubbarna i Hammerfall står överst på festivalaffischen känns oroväckande, men i övrigt är inte startfältet så tokigt. Personliga favoriter som Amorphis och Scar Symmetry dyker upp, samtidigt som Opeth gör en exklusiv Sverigespelning och The Darkess återförenas.

Prognos: Ifjol tävlade Getaway med den närliggande festivalen Rockweekend - och vann. I år är det dags igen, denna gång mot Sonisphere i Stockholm. Det stora problemet för Getaway är dock inte den lokala konkurrensen som så, utan att man inte lyckats vaska fram en tillräckligt stark line-up. Här finns till exempel inget stort namn i stil med fjolårets Slash att locka med. Antalet återkommande besökare från första året lär dock vara högt, med tanke på hur smidigt och trevligt festivalen fungerade redan då.






Festival: Sonisphere
När: 9 juli
Plats: Stockholm
Artister: Slipknot, In Flames, Mastodon, Mustasch, Airbourne, Dead By April, Kvelertak, Graveyard, m.fl.

Kommentar: Alla som var på Stora Skuggan förra året minns med skräck hur sommarens stora musikhändelse forsade bort i regn och lera. När Sonisphere återvänder gör man det med en nedbantad version av den ambulerande festival som kuskar runt Europa med namn som Iron Maiden, Metallica och Judas Priest, dessutom har man bytt festivalplats till området vid Globen. Detta för att förhindra liknande typer av lerkaos som senast, samt att bara en tredjedel av fjolårets publik kommer att tas in.

Prognos: Man ska inte underskatta headlinernamn som Slipknot och In Flames, som gör ett Sverigeexklusivt gig med nya låtar i bagaget, men lika stora som fjolårets dragplåster Iron Maiden är de inte. Att Sonisphere spås bli den stora förloraren bland årets hårdrocksfestivaler är knappast förvånande. Till sin fördel har man ett klart överkomligt biljettpris, men räcker det?


Utöver dessa festivaler så kan Ullevi i Göteborg stoltsera med två utsålda spelningar i sommar, dels med Iron Maiden och sedan med The Big 4 - med Metallica i spetsen. Stockholm kontrar med Linkin Park på Globen och Foo Fighters på Stadion. Den stora frågan är - har någon råd att se allt detta?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0