Mälardalen: dag 2

Dag två inleddes med ett besök i vad som en gång utnämnts till Sveriges tråkigaste stad; Köping. Ett talande exempel är att IKEA år 1984 fick stänga sitt första (och hittils enda) varuhus här - för att istället flytta det till framtidsstaden Västerås. Numera är staden något av en håla, mest känd för tv-programmet I En Annan Del Av Köping och att tv-profilen Filip Hammar kommer härifrån. Staden var inte så tokig ändå, bäst var att vi fick klättra upp på en enorm kulle med bra utsikt över kommunen. När vi skulle ner igen så åkte delar av gruppen ner på bara byxorna, inklusive läraren Fridfeldt.

Nästa stopp var Västerås. Jämfört med de andra pyttestäderna så framstår Västerås som något av en metropol, och med sina cirka 107 000 invånare räknas det till och med som Sveriges 5:e största stad. Västerås stoltserar bland annat med Sveriges största insjöhamn, samt imponerande byggnader i stil med Skrapan och Konserthuset. Här fick vi för första gången chansen att luncha på McDonalds (en chans vi inte missade) och shoppa lite (på Systemet). Västeråsdelen av exkursionen innehöll dessutom uppgiften att göra kvantitativa intervjuer med lokalborna, en uppgift som jag klarade med glans. Det var bara att gå fram med anteckningsblocket till närmaste tant eller farbror, så skötte sig intervjun av sig självt.

Sista stoppet för dagen var Ramnäs, en bruksort som har en rik historia men numera alltmer börjar likna en spökstad med enbart 1500 invånare. Detta har att göra med att vägen som passerar Ramnäs förr i tiden var tungt belastad, men nu när större och bättre vägar finns att tillgå så har stadens utveckling stannat upp då det inte passerar några resenärer. Det var deprimerande att se flera ställen igenombommade, inklusive en affär som tidigare varit Sveriges största godisaffär. Vi åkte hem till Herrfallet, jag drack upp mitt sista vin och försökte bortse från faktumet att det under den tredje och sista dagen skulle vara min tur att redovisa.

Delar av stugbyn i Herrfallet.

 

Mödosam klättring...

 

...upp på Enköpingsåsen.

 

Läraren Fridfeldt (till höger) var en av de första upp på toppen.

 

Vy över Köping.

 

Exkursionen stöter på ett oväntat hinder i form av ett passerande tåg.

 

Tåget passerar och gruppen kan fortsätta.

 

Fridfeldt berättar om Köping.

 

På väg mot Anundshög, Sveriges största gravhög.

 

Graveland.

 

Västerås, Mälardalens egen metropol.

 

Skrapan.

 

På jakt efter nya hörlurar åt Emil.

 

Hurr!

 

Hamnen. Hit men inte längre.

 

I någon av dessa kåkar skulle man bo.

 

Team Philippa berättar om Västerås.

 

Stugan uppe i trädet är ett hotell, tro det eller ej.

 

När vi kom hem ställde stuga 7 till med fest.

 

Vi stöttade Arboga kommun så gott vi kunde genom att köpa rätt öl.


Kommentarer
Postat av: Erika Edewien

Haha! Det där om att IKEA fick stänga och flytta visste jag faktiskt inte!

Du är ju nästan mer IKEA nörd än vad jag är! =)



Coolt!



Vad hände med allt party? Brukar det inte gå lite vilt till på alla klassresor? =)

2011-02-26 @ 22:43:25
URL: http://edewien.blogg.se/
Postat av: Niklas

Du vet, hela exkursionen var ju egentligen en enda stor IKEA-resa. Nu vet jag allt som är värt att veta om varuhuset. =)



Haha, jag hade också hoppat på mer party ute i skogen, men folk var så trötta och förstörda när de kom hem om kvällarna att det inte riktigt blev av. Kanske lika bra, det stod klart och tydligt att "störande beteende" inte var tillåtet. Fast några öl blev det ändå. =)

2011-02-27 @ 12:10:23
URL: http://outerheaven.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0