Avenged Sevenfold

Igår spelade Avenged Sevenfold på Arenan i Stockholm, en konsert jag hemskt gärna hade sett om det inte varit utsålt och jag varit för sen med att köpa biljett. Några dagar dessförinnan var det konsert på Baltiska Hallen i Malmö, en spelning som Aftonbladet belönade med fyra starka plus. Det amerikanska hårdrocksbandet är ute på ett riktigt segertåg just nu och är i färd med att lägga Europa för sina fötter. Trots detta har det varit ett riktigt tungt år för Avenged Sevenfold.

Katastrofen inträffade den 28 december ifjol, mitt under inspelningen av bandets  femte fullängdare, då trummisen Jimmy "The Rev" Sullivan hittades död i sitt hem, troligtvis på grund av en olycklig mix av tabletter och alkohol. De resterande bandmedlemmarna, som varit kompisar med The Rev sedan barnsben, blev förstås förkrossade och framtiden för Avenged Sevenfold såg ett tag osäker ut. Men bandet kämpade vidare, The Revs stora idol Mike Portnoy från Dream Theater kallades in som tillfällig ersättare och fick i uppgift att hamra in den avlidne trummisens alla slag från demoinspelningarna till det riktiga albumet. Titeln sattes till "Nightmare" och albumet såg äntligen dagens ljus den 27 juli. Skivan gjorde något som ytterst få hårdrocksband lyckas åstadkomma numera, nämligen med att toppa den amerikanska Billboard-listan, i och med att Eminems "Recovery"-platta petades ner efter sju veckor på tronen.

Jag har inte haft mycket till övers för bandet tidigare, men det nya albumet har fått mig att omvärdera dem. Materialet har en imponerande bredd och blandar stora Metallica-refränger, pampiga Guns N' Roses-ballader och elaka Pantera-riff, detta tillsammans med en hel del progressiva inslag samt klassiska influenser. En av de bästa låtarna är det riviga titelspåret, som dessutom förärats en riktigt skräckfilmsinfluerad musikvideo, med referenser till såväl Jacob's Ladder som The Shining.

 

Avenged Sevenfolds senaste album, "Nightmare".

 

Avenged Sevenfold - "Nightmare"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0