2009 års bästa filmer

Inatt går Oscarsgalan av stapeln, men för er som inte orkar sitta uppe kan läsa min lista här nedan med en gång istället och redan nu få reda på vilka 2009 års bästa filmer var.

 

1. Inglourious Basterds

 



Den kom till slut, filmen om nazistjägare under andra världskriget som Quentin Tarantino tog över tio år på sig att skriva manus till. Det visade sig vara värt all väntan, dialogen (som framförs på engelska, tyska, franska och italienska) håller stundtals briljant klass och här finns flera scener som känns som omedelbara klassiker. QT’s bästa sedan Pulp Fiction.

 

2. Avatar

 



Den största filmen någonsin har sina brister, men historien om marinsoldaten Jake Sully som på planeten Pandora kommer i kontakt med lokalbefolkningen Na’vi som står på randen till krig mot de invaderande människorna är ändå så medryckande och stark att det inte går att stå emot. Aldrig någonsin tidigare har vi kunnat se något så storslaget på bio.

 

3. Revolutionary Road

 



En betydligt mer lågmäld historia än Avatar, men precis lika omtumlande. Äktenskapet blir inte alltid som man tänkt sig, vilket gestaltas mycket trovärdigt av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet, som ett drygt decennium efter genombrottet med Titanic visar att de är två av sin generations bästa skådespelare.

 

4. District 9

 



Peter ”Sagan om Ringen” Jackson producerade den här historien om illegala aliens (bokstavligt talat) i Johannesburg som sätter sig på tvären när de tvingas flytta. Säregen blandning av filmer som E.T, Flugan och Black Hawk Down, som är underhållande rakt igenom och mot slutet faktiskt riktigt gripande.

 

5. Baksmällan

 



Årets komedisuccé får en uppföljare nästa år, men att toppa denna misslyckade och smått kaotiska svensexa i Las Vegas lär bli mycket svårt. Scenen där Mike Tyson sjunger till Phil Collins ”In The Air Tonight” är inget man glömmer bort i första taget.

 

6. Watchmen

 



Länge sades det att Alan Moores ikoniska serietidningsäventyr Watchmen inte kunde filmatiseras. Mot alla odds så har regissören Zack Snyder lyckats samla ihop en ensemble som får den smått otroliga omskrivningen av historien där USA vann Vietnamkriget tack vare superhjältar till något helt trovärdigt.

 

7. Star Trek

 



Den extremt lyckade omstarten av ett gammalt tröttkört franchise hade garanterat varit årets science fiction vilket annat år som helst… fast nu satte ju ett gäng blåa rymdindianer stopp för det. Nya Star Trek lär dock aldrig hamna i Avatars skugga, här finns gott om fyndiga idéer och intressanta karaktärer att utveckla till en eventuell uppföljare.

 

8. Moon

 



Duncan Jones (ingen mindre än David Bowies son) har regisserat den här väldigt lågmälda och nyskapande science fiction-thrillern om en ensam (?) astronaut som utvinner mineraler från månen. Sam Rockwell gör sitt livs roll i vad som lite förvirrande kan beskrivas som ”en 2001 för 2000-talet”.

 

9. Benjamin Buttons Otroliga Liv

 



Många paralleller till Forrest Gump har gjorts om denna märkliga historia om en man (Brad Pitt) som åldras baklänges och får ta del av många intressanta livsöden. Helt makalösa specialeffekter och en mycket gripande kärlekshistoria ligger till grund för David Finchers långa men engagerande film.

 

10. Paranormal Activity

 



Årets skräcksensation gjordes för nästan inga pengar alls men lyckades skrämma upp biobesökare över hela världen. När jag såg den i Tokyo i höstas trodde jag att det bara var en dussinskräckis om ett par som hemsöks av en demon, men det hela är så skickligt gjort att man obönhörligen naglas fast i berättelsen. Jag glömmer den aldrig.


Kommentarer
Postat av: Niklas

The Hurt Locker vann visst de tyngsta priserna inatt, och den har jag inte sett. På med dumstruten!

2010-03-08 @ 08:43:17
URL: http://outerheaven.blogg.se/
Postat av: Erika Edewien

ooooo! Jag har sett ettan och trean!... Det måste vara godkänt!

2010-03-11 @ 19:11:24
URL: http://edewien.blogg.se/
Postat av: Niklas

Det är godkänt, Erika. Men det finns mycket kvar att se! :)

2010-03-13 @ 13:25:03
URL: http://outerheaven.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0