Tokyo: Tsukijimarknaden

Av många saker som Tokyo är världsberömt för så är Tsukijimarknaden kanske den mest framstående. Under några oerhört intensiva timmar tidigt på morgonen så rensas det fisk från de japanska haven, det hålls en enorm tonfiskmarknad och det är stressade människor precis överallt. Låter väl som den perfekta turistattraktionen? Tommy rekommenderade att det var värt att gå upp i ottan för att se detta spektakel, så då gjorde vi just det.

 

Första försöket: Jag, Peter, Thomas och Daniel fick anstränga oss för att gå upp medan Eun Seon och Tommy fortfarande sov, men så fort vi hoppat på en tunnelbana så kändes det redan bättre och förväntningarna började byggas upp. När vi väl kom fram till marknadsplatsen så möttes vi dock av en tom parkeringsplats och ett gäng turister som planlöst irrade omkring med kartor i händerna. En besviken ”Var det här allt?”-känsla började infinna sig, så vi beslutade oss för att läsa det finstilta i min guidebok. Där stod det att marknaden var stängd två onsdagar i månaden och självklart hade vi prickat in en sådan dag. Eftersom klockan bara var halv sju så var allt i Tsukijiområdet stängt (till och med parkerna!) men av ren tur så vändes nederlaget till en sorts triumf när vi istället snubblade över det kejserliga palatset, fast det är en annan historia.

 

Andra försöket: Efter att ha bommat vår första chans så såg vi verkligen till att inget gick snett under det andra försöket. Efter att ha dubbelkollat alla detaljer så for vi iväg, och denna gång blev det succé. Den omtalade tonfiskauktionen hölls alldeles för tidigt för att vi skulle kunna ta del av den, men det fanns mycket annat att se. Inne i enorma lagerlokaler så jobbades det för fullt, vi försökte att inte vara i vägen så gott det gick i de trånga korridorerna (såphala efter inälvor och fiskrens) medan truckar och stressade arbetare skyndade förbi. Undrar förresten hur man skulle reagera om det jämt och ständigt var massa turister närvarande på ens egen arbetsplats, som tog fotografier och studerade allt man gjorde? För ett par år sedan så infördes det faktiskt ett temporärt förbud mot turister på marknaden, efter att alltför många varit för närgångna mot fiskarna och tagit bilder med blixt under aktionen, till exempel. Vi tänkte inte vara dem som såg till att förbudet infördes på nytt, så vi höll låg profil och försökte koncentrera oss på att inte bli överkörda. Skylten ”We are not held responsible for the safety of tourists” säger väl det mesta om säkerheten på marknaden.

 

När vi väl undkommit det mest hektiska området av marknaden så började vi bli hungriga, så vad passade bra då om inte lite färsk fisk direkt från hamnen? Vi traskade omkring en stund innan vi lyckades hitta det minst dyra sushistället, med planen att jag och Busbröderna skulle dela på två portioner. Den planen hade dock restaurangägarna förutsett, då det med stora och tydliga bokstäver stod ”PLEASE ORDER ONE MEAL FOR EACH PERSON” i menyerna. Men det gjorde inte så mycket, för även om sushin var hutlöst dyr (160 kr för en normal portion) så var det bland det godaste man ätit, och jag, Peter och Thomas var mycket belåtna efteråt. Daniel också, även fast han nöjde sig med att dricka ett glas vatten.



Morgontrötta medresenärer.


Försök ett: FAILED.


Försök två: SUCCESS!


Mycket fisk att rensa, så lite tid.


Bröderna förevigar räkdisken.


Arbetarna jobbade på, helt oberörda inför faktumet att de skulle hamna här på bloggen så småningom.


Någon som är sugen på tentakler?


Ur spår, för helvete!


Dyr sushitallrik (typ 12 kr per bit) men åh, så gott.


Peter testade en annan rätt som också var jättegod.


Tonfiskar är riktigt enorma, när man tänker på det. Typ som lite mindre hajar.


Kommentarer
Postat av: Bella

så trevligt :)

2010-01-03 @ 20:17:47
URL: http://bellahz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0