Recension: Rammstein på Globen

Rammstein

 

Plats & datum: Ericsson Globe, 20/2

 

Bäst: Låten med världens tyngsta gitarriff, såklart – ”Sonne”.

Sämst: Ståplats hade inte varit fel.

 

Man kan kalla det tyska industrimetallbandet Rammstein för mycket, men knappast för subtila. Innan öppningsnumret ”Rammlied” dundrar igång på Globen så bryter man sig igenom scenväggen med slägga och svetslåga, i otäcka Josef Fritzl-historien ”Wiener Blut” regnar det babydockor i mängder ner från taket, under ”Ich Tu Dir Weh” (”Jag Gör Dig Illa”) så tvingas keyboardisten Christian Lorenz ner i ett stålbadkar där han senare dränks i flytande gnista av vokalisten Till Lindemann och i porrnumret ”Pussy” sitter denne på en gigantisk penisattrapp som sprutar skum över ståplatspubliken. Det är nästa så att man misstänker att bandet skrivit dessa låtar enbart för att kunna framföra dem live på så morbida och sjuka sätt som möjligt.  

 

Rammstein har alltid varit ett band som blickat framåt, inte bakåt. Samtliga låtar utom två från senaste skivan ”Liebe Ist Für Alle Da” framförs, medan de två föregående skivorna lite pliktskyldigt endast representeras med en låt vardera. Det är egentligen bara de fyra hitsen från bandets magnum opus ”Mutter” och självklara ”Du Hast” som står för de välbekanta inslagen under Rammsteins konserter numera, resten är nytt och fräscht. Rammstein har ambitionerna att konstant utmana sig själva, vilket säkerligen är en starkt bidragande orsak till att publiken aldrig tröttnar på detta mäktiga skådespeleri.

 

Spelningarna med Rammstein jag haft lyckan att bevittna har alltid tillhört de mest spektakulära man sett, men här lyckas de faktiskt toppa sig själva. Oftast är elementet eld inblandat på ett eller annat sätt. Som mest slående exempel kan man nämna det tokiga fan (läs: stuntman) som stormar scenen under ”Benzin” och sedan eldas upp av Lindemann, eller avslutande ”Engel” då frontmannen gör entré iförd ett par enorma änglavingar. Som sedan brinner upp, såklart. Det är nästan så att Christian Lorenz givna utflykt bland ståplatspubliken med sin uppblåsbara flotte under extranumret ”Haifisch” bleknar i jämförelse.

 

”Liebe Ist Für Alle Da” är kanske inte en av de bästa Rammstein-skivorna, men i liveformatet spelar det inte så stor roll. Bandet har så stora ekonomiska muskler och resurser att man på ren råstyrka gör det här till årets i särklass mäktigaste hårdrocksupplevelse. Bara en sådan sak som att eldflammorna i ”Sonne” känns ända upp till oss högst upp på läktaren i arenan gör det värt entrépengen.

 

Betyg: 4/5

 

Låtlista:

 

Rammlied

B******

Waidmann’s Heil

Keine Lust

Weisses Fleisch

Feuer Frei

Wiener Blut

Frühling In Paris

Ich Tu Dir Weh

Liebe Ist Für Alle Da

Benzin

Links 2-3-4

Du Hast

Pussy

-----------------------------

Sonne

Haifisch

Ich Will

-----------------------------

Engel


















Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0