Recension: Madonna på Ullevi

Madonna


Plats & datum: Ullevi, 8/8


Bäst: "Give It 2 Me".

Sämst: "Human Nature".


För alla svenskar på plats på Ullevi under denna lördag är det här ett väldigt speciellt tillfälle - det är Madonnas första konsert på svensk mark på hela 19 år. För Madonna själv är detta bara en spelning i mängden. Låtlistan ser exakt likadan ut som den har gjort på hela hennes världsturné, men kanske det är dumt att ändra på ett vinnande koncept, då Sticky & Sweet Tour är världens mest inkomstbringande turné för en soloartist någonsin? Fast ett par meningar om sin mångåriga frånvaro från vårt avlånga land kunde hon ändå ha kostat på sig, istället för kommentarer som att svenskar är "ett sexuellt folk som gillar vodka".


Madonna har alltid varit en artist som legat i frontlinjen när det gäller att utveckla sig, och hon vägrar att stå still även när det gäller hennes liveshower. I princip inga nummer framförs i sina originalversioner, utan det är houseremixer och folkmusikarrangemang till höger och vänster. Ibland missar man tyvärr målet totalt, "Into The Groove" känns t.ex. extremt energifattig samtidigt som jag inte riktigt kan se poängen med hela partiet med zigernarbandet på scenen. Låtlistan känns dessutom stundtals onödigt svår och krånglig. Jag har visserligen alltid gillat när artister inte gör det så lätt för sig och håller tillbaka med publikfavoriterna, men är det inte bara dumdristigt att inte framföra en sådan på förhand given dansfest som den ABBA-samplade "Hung Up", här i Sverige och allt?  


Sticky & Sweet Tour är en ojämn historia, som dock tänder till rejält emellanåt. Senaste Madonna-skivan Hard Candy är på intet sätt helgjuten, men enligt min mening ändå hennes bästa sedan tio år gamla Ray Of Light, och singlarna från senaste skivan - Justin Timberlake-duetten "4 Minutes", fina "Miles Away" och supertunga avslutningen "Give It 2 Me" - hör alla till showens höjdpunkter. När sedan gamla dunderhits som "Like A Prayer" och "Holiday" (med en snygg Michael Jackson-hyllning mitt i låten) tilldelas riktigt passande arrangemang så inser man också hur mycket bättre showen kunde ha blivit med lite mer fingertoppskänsla.


Betyg: 3/5


Låtlista:


Candy Shop

Beat Goes On

Human Nature

Vogue

Into The Groove

Holiday

Dress You Up

She's Not Me

Music

Devil Wouldn't Recognize Me

Spanish Lesson

Miles Away

La Isla Bonita/Lela Pala Tute

Doli Doli

You Must Love Me

4 Minutes

Like A Prayer

Frozen

Ray Of Light

Give It 2 Me















Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0