Bangkok: Transporterna

Sky Train, tunnelbana, båt, buss, taxi eller Tuk-Tuk. Ska man åka kommunalt runt Bangkok är det främst dessa transportmedel som gäller, och vi ska fokusera på de två sistnämnda, vilket känns logiskt då det endast var dem vi prövade på.


Tuk-Tuk är ett sådant där färdmedel som kan vara kul att testa en gång, men som egentligen är ganska överskattat. Om man gillar att gnabbas med chaufförer och diskutera priser hela dagen så är det ett givet val, men annars är taxi helt klart att föredra. Även om framkomligheten är lite sämre så uppvägs detta med sval luftkonditionering, billigare priser, samt att man oftast slipper tacka nej till en massa dumma förslag under resans gång. Att åka i två separata bilar visade sig dock snabbt bli ett problem, då man ibland blev avsläppta på helt olika ställen (som i fallet Chatuchak Market) eller faktumet att beroende på vilken väg chauffören valde så kunde den ena bilen nå destinationen en hel halvtimme före bil nummer två när det var rusningstrafik.


Bangkoks rusningstrafik, som enligt min reseguide inträffade mellan klockslagen 06.30-09.30 samt 16.00-20.00, är verkligen något man måste uppleva för att förstå. Många har påpekat att trafiken är något som bidrar till att Bangkok blir outhärdligt för turister efter bara ett par dagar, men jag instämmer inte alls. Jag gillar pulsen, skitigheten, myllret och att omges av hypermodern arkitektur. Att sitta i passagerarsätet på en taxibil som likt en målsökande missil kryssar fram bland moppar, bussar och lastbilar på femfiliga vägar borde vara stressande för hjärtat, men inger snarare ett slags inre lugn.


Roligaste taxisamtalet vi hade var med en riktigt fotbollskunnig chaufför. När vi berättade att vi kom från Sverige så utropade han glatt "Zlatan Ibrahimovic!", följt av "Fredrik Ljungberg!". Han visste till och med att Sverige knep bronset i USA-VM 1994, och passade på att namedroppa Tomas Brolin. "Brolin was a good player", sa vi grabbar, varpå chaffisen replikerade: "Yes, but now he's fat!".



Anyone for taxi?


Lite skön morgontrafik.


Calle och Larsson i baksätet på en pimpad taxi...


...där chauffören spelade gungig RnB för oss.


Kvällsrusning.


Tuk-Tuk genom Bangkoks nattliv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0