Game over, man!

Senaste numret av tidningen Level kom ut för ett par veckor sedan och hade en kul avdelning där de listade de bästa "Game Over"-skärmarna genom tiderna. När man var liten så fick man se de två klassiska orden ganska ofta, därför att spelen var så sjukt svåra, i kombination av att man själv kanske inte var någon mästare direkt. Av någon anledning så verkar majoriteten av skärmarna komma från NES-spel. En favorit som Level listar är spelversionen av skräckfilmen Friday The 13th:



Seriöst, går det att bli mer knäckt än så här? Om man har i åtanke att spelet i övrigt är relativt harmlöst (man hoppar över och undviker zombier ute vid ett sommarläger) och att det var mängder med småkids som spelade det då det var aktuellt så är det lätt att föreställa sig att de där raderna resulterade i en hel del tårar. Det är svårt att hitta något uppmuntrande där överhuvudtaget.

Ett lite roligare alternativ som Level uppmärksammar är Game Over-skärmen till Paperboy, där man spelar rollen som en tidningsutdelare.



Tidningen The Daily Sun (som man delar ut i spelet) ser det som förstasidestoff att deras tidningsutdelare har tvingats säga upp sig, och citat som "He was a real loser!" och "Worst ever!" pryder tidningens framsida. Hårda bud. Undrar om det skulle bli liknande reaktioner om yours truly gav upp sin karriär som brevbärare?

Min personliga Game Over-favorit har dock Level missat, nämligen den till pusseläventyret Shadowgate. Jag minns än idag hur ofta vi satt hos Oskar Agert och klurade på problemlösningarna i spelet, där man tog rollen som den namnlösa äventyraren på framfart i ett slott fullt med faror. Det var ett överjävligt svårt spel, där minsta lilla fel beslut resulterade i den berömda Game Over-skärmen nedan:



Liemannen grinar en i ansiktet och konstaterar att, om vi ska följa den svenska översättningen av spelet, "det var ju hemskt tråkigt att dina äventyr skulle ta slut här!!". Särskilt ledsen ser han dock inte ut att vara, snarare tvärtom. Det roligaste med spelet är nog att det är så brutalt oförlåtligt, och det vet om det också genom att konstant håna spelaren. Om facklan man bär slocknar så ramlar man och bryter nacken, försöker man vara vänlig mot ett troll så blir man nedslängd för en bro (där liemannen tar emot en), man kan bli hajmat, bli dödad av en cyklop, etc. Man kan till och med ta självmord, beroende på hur man ser på det, som i videon här nedan. Vår hjälte får syn på ett mörkt hål i marken, får för sig att det är en bra idé att hoppa ner genom det, bryter båda benen, och dör. Game Over.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0