Summering av fotbolls-EM

EM tog slut alldeles för fort, men det var i alla fall en fantastisk turnering med ett helt värdigt mästarlag. Här är EM i korthet:



EM:s bästa match: Alla matcher där Holland och Ryssland medverkade blev underhållande bataljer, då känns det ganska logiskt att kvartsfinalen lagen emellan blev EM:s allra bästa match. Själv hade jag redan skrivit in Holland som semifinalist i mitt EM-schema, men det fick raskt ändras då Ryssland ännu en gång bevisade att de är världens kanske mest lovande landslag just nu.

EM:s sämsta match: Den mållösa gruppspelsmatchen mellan Frankrike och Rumänien. Det finns fantastiska 0-0-matcher, men det här var verkligen inte en av dem.

EM:s överraskning: Ryssland, såklart. Med spelare som Arshavin, Pavljutjenko, Akinfejev och min personliga favorit Zjirkov tog de hela Europa med storm, och jag gissar att de flesta av spelarna är glödheta på transfermarknaden nu när EM är slut.

EM:s mäktigaste vändning: Bara att välja mellan någon av Turkiets vändningar mot Schweiz, Tjeckien eller Kroatien. Jag väljer den helt makalösa upphämtningen mot Tjeckien där man låg under med 0-2 med lite tid kvar att spela, men vände och vann med 3-2. Även om tjeckiske målvakten Petr Cech hade stor del i miraklet, när han fumlade med bollen vid kvitteringsmålet.

EM:s blindstyre: Massimo Busacca som dömde semifinalen Tyskland - Turkiet och helt otroligt nog missade hur den tyske ytterbacken Philip Lahm blev brutalt nersprungen i straffområdet. Typ den solklaraste straffsparken jag sett.

EM:s konstigaste: Österrikes förbundskapten Josef Hickersberger och Tysklands dito Joachim Löw kallar domaren för "ägghuvud" respektive "papegoja" och blir uppvisade på läktaren. Den senare tar plats på VIP-läktaren för att se resten av matchen, och möts där av stående ovationer (!) från bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Konstigt är bara förnamnet.

EM:s osportsligaste: Anfallaren Antonio Di Natale visar prov på orent spel á la Italien när han får en lätt smäll och hamnar utanför planen, för att sedan helt sonika rulla in på banan igen när han märker att Spanien inte spelar ut bollen (varför skulle de göra det?). Nu spelar de naiva spanjorerna ut bollen och fusket har därmed lyckats. Det kändes således extremt skönt när Italien sedan förlorade matchen på straffsparksläggning och åkte ur EM, delvis på grund av att just Di Natale missade sin straff.

EM:s mest saknade: SVT. Inget ont om duktiga TV4-medarbetare som Perlan, Fjellström, Bojan och Lundh, men när man själv omedvetet har lärt sig alla reklamspottar utantill efter några dagar så är det något som är lite galet. Programmen som avslutade EM-dagarna i TV4:s studio blev också smått outhärdliga då dessa leddes av Peter Jihde (som jag inte tål) och dessutom bestod av en hel del trams och ännu mer reklam.

EM:s minst saknade: Ryssland gick till EM på Englands bekostnad, och med facit i hand var det nog ingen som var ledsen för det. Tvärtom, kanske främst för att åskådarna slapp åtminstone några tusen äckliga huliganer som annars garanterat hade dykt upp.

För att summera, absolut INGET slår EM-turneringar i fotboll! Ja, det skulle väl vara fotbolls-VM då. Bara två år kvar till Sydafrika-VM.

Kommentarer
Postat av: Linda

Håller med om att Ryssland överraskade stort. Det var ju så man ville att de skulle ta hem allt! När de åkte ur så falnade mitt intresse. ;) Värst med sakerna kring EM i stort torde väl varit Jidhes och Patrik Ekwalls hemska mikrofonfrissor till hår! Bådas hår växer både på höjden och längden för var gång man ser dem. Båda ser ut som gamla gubbar som försöker se unga och "happening" ut. :P

2008-07-01 @ 17:07:28
URL: http://sassycoona.blogg.se/
Postat av: Linda

Tillägg: deras hår växer på höjden, längden OCH bredden. :P

2008-07-01 @ 17:08:56
URL: http://sassycoona.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0