Tangerine Dream

För en tid sedan var vi hemma hos familjen Ahlin på Drivbänksvägen en kort stund, självklart passade jag då på att undersöka Pappa Ahlins samling av vinylskivor. Det blev en hel del diskussioner mellan mig och Pappa Ahlin om allt från proggressiv musik och elektronisk filmmusik, vilket av naturliga skäl ledde in oss på ämnet Tangerine Dream. När det var dags att gå påpekade Pappa Ahlin att jag har mycket mer spännande musiksmak än Michael, vilket fick denne att gå i taket. "Men Niklas lyssnar ju på schlager!" skrek han, nästan desperat, för att vinna sin fars förtroende åter. "Bara i studiesyfte", sa jag och Pappa Ahlin skrattade hjärtligt. "Du får komma tillbaka snart", log han. "Vi har mycket att prata om".

Tangerine Dream bildades år 1967 i Tyskland av den då 23-årige Edgar Froese. Ursprunget till det något märkliga bandnamnet (som översatt till svenska betyder ungefär "citrusfruktdröm") är okänt, men sägs komma från The Beatles låt "Lucy In The Sky With Diamonds" (där en textrad går "tangerine dreams and marmelade skies").   Inspirationen till Tangerine Dreams krautrock var till en början Pink Floyd och Jimi Hendrix, men i samband med att bandet skrev skivkontrakt med Virgin Records så började man gradvis gå över till mer renodlat elektronisk musik, utan gitarrer. Tillsammans med artister som Vangelis, Kraftwerk och Jean Michel Jarre utropades Tangerine Dream till pionjärer inom elektronisk musik, och med albumen "Phaedra" och "Rubycon" fick man stora kommersiella framgångar.

Många känner främst till Tangerine Dream för deras atmosfäriska filmmusik till produktioner som Legend, Firestarter och Near Dark. Faktum är att deras mest populära låt på Spotify - från filmen Risky Business - heter "Love On A Real Train" och hör till en scen där Tom Cruise har sex med Rebecca DeMornay på ett tåg. Med det sagt kan man lugnt säga att Tangerine Dream inte är ett namn för den breda massan, men hos andra musiker beundras de enormt mycket. Bland andra Steven Wilson i Porcupine Tree och Till Lindemann i Rammstein har båda hyllat Tangerine Dream och menar att de varit en stor influens i deras musikskapande. Bandets liveshower, där de ställt upp med en hel maskinpark av synthar på scenen, har också varit omtalade. 

Många år har gått sedan bandstarten och över 20 bandmedlemmar har kommit och gått - den 66-årige Edgar Froese är den enda originalmedlemmen som återstår. Inspirationen har trots åldern dock aldrig sinat för Froese och hans bandkamrater. I skrivande stund har de hunnit med att ge ut över hundra studioalbum - och då räknar vi inte in singlar, filmsoundtrack och samlingsskivor.

Min samling av Tangerine Dream-skivor. Pretty impressive, yes?

 

"Choronzon" en låt som drar åt pophållet och som ansågs innovativ när den kom 1981.

 


"Le Parc", första singeln från albumet med samma namn, där samtliga spår är inspirerade från olika parker från världens alla hörn.


Kommentarer
Postat av: Janne Lundqvist

Ah, Tangerine Dream. Jag jobbade ju 14 år på Virgin Records, och Tangerine Dream var ju en viktig del av Virgins historia. Träffade dock aldrig bandet. Första plattan på Virgin var "Phaedra" med nummer V 2010. Den allra första plattan på Virgin Records var V 2001, Mike Oldfields "Tubular Bells", som lade grunden till Virgin-imperiet. Kollade in hemsidan, http://www.tangerinedream-music.com. Mycket material!

2011-03-25 @ 06:11:08
URL: http://www.lunkan.com
Postat av: Niklas

Tack för att du delar med dig av din visdom, käre far! Bra länk också!

2011-03-26 @ 14:54:53
URL: http://outerheaven.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0